Home » D:News » De ce unele mâncăruri ne îmbunătăţesc dispoziţia?

De ce unele mâncăruri ne îmbunătăţesc dispoziţia?

De ce unele mâncăruri ne îmbunătăţesc dispoziţia?
Publicat: 20.08.2012
Aromele anumitor alimente au capacitatea de a ne face să ne simţim mai bine-dispuşi, efect datorat, în parte, asemănării unor compuşi din aceste alimente cu acidul valproic, un medicament psihoregulator larg utilizat în tratamentul unor tulburări psihice caracterizate prin schimbări bruşte ale dispoziţiei, spun specialiştii.

Despre ciocolată, unele ceaiuri şi o varietate de mâncăruri aşa-zise „reconfortante” se ştie că au capacitatea de a ne înviora dispoziţia şi a ne face să ne simţim mai bine.

Asemenea „puteri” au şi alte alimente, efectele datorându-se compuşilor care le dau aroma, după cum au arătat specialiştii prezenţi la cea de-a 244 conferinţă naţională a American Chemical Society, cea mai mare asociaţie ştiinţifică din lume.

În cadrul evenimentului a fost prezentat un studiu asupra a peste 1.700 de substanţe care conferă aromele specifice diferitelor alimente, consumate în mod obişnuit în societatea occidentală.

Se cunoştea faptul că anumite molecule din ciocolată, diverse fructe de pădure şi alimente care conţin acizi graşi omega-3 au efecte pozitive asupra stării de spirit.

Noul studiu arată că unele substanţe, dintre cele care conferă aroma specifică mâncărurilor, au o structură similară cu cea a acidului valproic, a explicat Karina Martinez-Mayorga, care a condus studiul realizat în timp ce lucra la Institutul de Cercetări Moleculare Torrey Pines, SUA.

Acidul valproic este comercializat, sub diferite nume, ca medicament pentru tratarea unor afecţiuni psihice precum tulburarea bipolară (psihoza maniaco-depresivă), stabilizând starea de spirit a pacienţilor.

Bazându-se pe aceste efecte modulatoare ale compuşilor din alimente, echipa condusă de Karina Martinez-Mayorga se concentrează acum pe identificarea acelor compuşi care atenuează schimbările de dispoziţie, ajută la menţinerea sănătăţii cognitive, îmbunătăţesc starea de atenţie şi întârzie pierderea memoriei.

Studiile implică utilizarea chemoinformaticii – aplicarea metodelor informaticii pentru rezolvarea unor probleme din domeniul chimiei – pentru a trece în revistă structura chimică a peste 1.700 de substanţe implicate în aroma alimentelor, în căutarea unor similarităţi de structură cu medicamentele antidepresive. În viitor, echipa îşi propune să testeze experimental asocierea dintre aromă şi efectul asupra dispoziţiei.

Rezultatele ar putea duce la elaborarea unor recomandări privind alimentaţia şi la dezvoltarea unor suplimente nutritive cu efect benefice asupra dispoziţiei.

Cercetătoarea a subliniat că o anumită alimentaţie nu poate înlocui tratamentul medical cu antidepresive, în cazul unor tulburări accentuate, dar că, pentru persoanele care nu au nevoie de tratament medical, un stil de viaţă sănătos plus consumul unor alimente specifice poate îmbunătăţi semnificativ dispoziţia.

Sursa: Eurekalert!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O mare problemă din tranziția energetică ar putea fi rezolvată cu un material creat de cercetătorii din Germania
O mare problemă din tranziția energetică ar putea fi rezolvată cu un material creat de cercetătorii din Germania
Care au fost cele mai căutate joburi la începutul anului 2025?
Care au fost cele mai căutate joburi la începutul anului 2025?
Care sunt țările europene în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem?
Care sunt țările europene în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem?
O cutremurătoare poveste de dragoste, sfârşită tragic. Cum a murit moştenitorul tronului Austro-Ungariei împreună cu amanta sa
O cutremurătoare poveste de dragoste, sfârşită tragic. Cum a murit moştenitorul tronului Austro-Ungariei împreună ...
La o fermă din Anglia, vacile sunt mulse de un robot
La o fermă din Anglia, vacile sunt mulse de un robot
Record de sinucideri în rândul adolescenților din Japonia
Record de sinucideri în rândul adolescenților din Japonia
Un bărbat care a sunat de 269 de ori în patru zile la numărul de urgență a fost arestat
Un bărbat care a sunat de 269 de ori în patru zile la numărul de urgență a fost arestat
Furtul tezaurului dacic: Ce piste investighează polițiștii olandezi?
Furtul tezaurului dacic: Ce piste investighează polițiștii olandezi?
Spermatozoizii și ovulele cultivate în laborator le-ar putea permite în curând părinților să își personalizeze copiii
Spermatozoizii și ovulele cultivate în laborator le-ar putea permite în curând părinților să își personalizeze copiii
Surpriza neplăcută, dar fascinantă, găsită într-o sticlă veche de 200 de ani
Surpriza neplăcută, dar fascinantă, găsită într-o sticlă veche de 200 de ani
Un laser ultraviolet puternic dezvăluie modul în care particulele se mișcă prin diamante
Un laser ultraviolet puternic dezvăluie modul în care particulele se mișcă prin diamante
Un gaz ciudat ar putea trata boala Alzheimer
Un gaz ciudat ar putea trata boala Alzheimer
Cel mai activ vulcan din Pacificul de Nord-Est se pregătește să erupă
Cel mai activ vulcan din Pacificul de Nord-Est se pregătește să erupă
În anii 1950, Marea Britanie a încercat să facă o bombă nucleară plină cu găini vii
În anii 1950, Marea Britanie a încercat să facă o bombă nucleară plină cu găini vii
Vincenzo Peruggia, bărbatul care a furat-o pe Mona Lisa
Vincenzo Peruggia, bărbatul care a furat-o pe Mona Lisa
Radu Dogaru, românul care a furat tablouri dintr-un muzeu din Rotterdam. Mama sa ar fi ars lucrările de artă
Radu Dogaru, românul care a furat tablouri dintr-un muzeu din Rotterdam. Mama sa ar fi ars lucrările de artă
Test de cultură generală. Ce sunt criptomonedele?
Test de cultură generală. Ce sunt criptomonedele?
„Soarele artificial” a depășit 1.000 de secunde într-un nou record de fuziune
„Soarele artificial” a depășit 1.000 de secunde într-un nou record de fuziune